Съдебни

Граждани съдии, нека си представим събитието. Убитият спи спокойно в леглото си, влиза подсъдимият и го удря с ютията по главата, вследствие на което убитият след два часа умира.

Ние не приемаме твърдението, че пострадалият кон сам е излязъл на пътя, защото това противоречи на разума.

Когато един водач види човек или друг предмет на пътя, той е длъжен да следи непрекъснато тяхното поведение, за да се избегне евентуално автопроизшествие.

Няма спор, че моят доверител, ищецът по делото, е вече пенсионер, но той е единствено дете на починалия при катастрофата, която го направи сирак за цял живот, и то във възраст, когато има най-голяма нужда от бащина опора.

Другари съдии, обвинителната реч на прокурора беше издържана във всяко отношение, но за съжаление — без аргументи.

Потърпевшият полага неимоверни усилия да докаже пред съда, че е пострадал бог знае колко, докато в действителност са му счупени само два крака.

Моят доверител се е явил пред съд без защитник и се е престарал, като е признал повече, отколкото е било необходимо. Затова моля да се счита недействително неговото признание.

Уважаеми съдии, един изваден далак, едно безсъзнание и триста грама коняк са ни събрали в тази зала, за да изясним причините на фактическата обстановка.

Въпреки усилията на противната страна да замъгли фактите, за всеки непредубеден човек е ясно като бял ден кой е виновен за престъплението, извършено в оная тъмна, непрогледна нощ.

Обвиняемият е любител шофьор от 1964 г. и като такъв управлява леката кола на тъща си, марка „Шкода“, с която живее в едно жилище.

Ние сме напълно съгласни да наложите на подсъдимия такова наказание, че той да си остане при семейството, без да му се отрази на работата, на общественото положение и на материалното му състояние.

Тогава подсъдимият, подбуден и увлечен от алкохолните пари, грабва една бутилка и я запраща срещу седящите на съседната маса, които обаче, за негова изненада, се оказали едно лице.

Безспорно е, че починалият е бил жив човек преди катастрофата, но както е установено от данните по делото, той е имал твърде много болести, които имат значение като смекчаващи вината на шофьора обстоятелства, защото не е все едно да бъде убит един здрав или един болен човек.

На пострадалия завинаги е отнет един крак. С оглед на възрастта му той едва ли ще се възстанови до края на живота си като пълноценен човек.